Találd meg álmaid lakását!

Hasznos tanácsok, melyeket szem előtt tartva, zökkenőmentesen költözhetsz be az új otthonodba!

Régóta keresed a megfelelőt, de hiába?
Sok helyen jártál, és úgy érzed felesleges körök voltak?

A következő néhány tipp abban segít, hogyan keress hatékonyan és mire figyelj, miközben lakást nézel!

1. Miért szeretnél új lakást venni?

  • Egy kellemetlen szomszéd keseríti a mindennapjaidat?
  • A gyermekednek szükség lenne plusz egy szobára?
  • Meguntad a városi forgalmat és nyugalmasabb helyre költöznél?


Számtalan oka lehet annak, hogy új otthont találj, de mielőtt időpontot egyeztetnél gondold át, hogy mit nyerhetsz, mit veszíthetsz és mire kell készülnöd a folyamat során. Persze nem kell túlagyalni a dolgot, de ha céltalanul mész egyik helyről a másikra, akkor turistáskodásnál sajnos nem lesz több.

2. Hova szeretnél menni?

Tökéletes lakhely

Az első és legfontosabb, hogy kitaláld hol szeretnél lakni. Magadnak se könnyíted meg a helyzetet, ha túl sok lehetőséget hagysz a listában, hiszen minden kerület, minden város más. Érdemes szűkíteni a környéket, hiszen nem mindegy, hogy x millióért a belvárosban tudsz lakást venni, vagy vidéken egy családi házat. Munkahely közelsége, bevásárlási lehetőségek, tömegközlekedés és még rengeteg egyéni tényező segít Neked abban, hogy megtaláld a helyszínt. 

3. Miből tudod finanszírozni?

  • Általában a készpénzes vásárlások nagy része az eladott lakás vételárából történik, ami egyértelműsíti az összeget, a fizetési módot és a határidőket is. Így pontosan látod, hogy mennyi időd és mennyi pénzed van újat venni. 
  • Ha hitelben gondolkozol, akkor mindenképpen szükséged lesz némi önerőre, vagyis a teljes vételár minimum 20, de inkább 30%-ára. Ahhoz, hogy megkapd, javasolt egy előminősítést csinálni, akár interneten, akár banknál. A hitelképességed függ a fizetésedtől, a banktól, és a kinézett lakástól is, úgyhogy mindenképpen érdemes felkeresni egy hitelügyintézéssel foglalkozó szakembert, aki tud ebben segíteni. (Keress meg bátran, ha nincs ilyen ismerős, mert az én kollégám ingyenes és független.)
  • Harmadik lehetőségként az egyéb lakáscélú megtakarítások jöhetnek szóba, melyek az évek során gyűltek össze. LTP, Fundamenta vagy egyéb megtakarítással kapcsolatban mindenképpen egy ügyintézővel kell egyeztetni a pénz “felszabadításának” módjáról és idejéről. Ezt ajánlott a keresés elején megtenni.

4. Mennyire megvalósítható?

Ingatlanos segítség a lakáskersésben

Ha egy kisebb lakásból akarsz egy nagyobba költözni, akkor a legtöbb esetben számolnod kell a különbözettel, és annak előteremtésével (pl. családi vagy banki kölcsön). Ha egyedi helyen (rövid kis utca kevés házzal, vagy egy bizonyos lakópark stb…) keresel, akkor számíts rá, hogy nem túl gyakran találsz majd eladót, de ha van, akkor gyorsan elhappolhatják előled. Én azt tanácsolom, hogy ne a kinézett lakás árához viszonyítsd az eladásod/hiteled, hanem a reálisan megvalósítható pénzednek megfelelően keresd a lakást. 

5. Szűrj a hirdetés alapján!

Ha megvan a terület és a pénz is, akkor csapd fel az internetet és állj neki keresni! Számtalan weboldalon találhatsz hirdetést, de érdemes alaposan áttanulmányozni, mielőtt időd menne el a személyes megtekintésre!
Ahol nincsenek fent képek, annak több oka is lehet, de semmiképpen nem jó jel (rossz állapot, régi hirdetés stb…). Ha tud küldeni az eladó az szuper, de ha telefonon mondja csak el a dolgokat, akkor nem biztos, hogy megéri a látogatás.

Néhány tanács:
– Mennyire részletes a leírás?
– Mennyi minden derül ki az adatokból?
– Hogy tetszenek a képek?
– Van alaprajz?

Megbízható ingatlanos

Az utca környékét meg tudod nézni a Google térképen is, így még pontosabb képet kaphatsz. Az, hogy mennyit nézel meg a neten az csak Tőled függ, de azért ne folyjon ki a szemed a sok monitor előtt üléstől!

6. Egy telefon sok időt megspórolhat!

Megtaláltad a számodra érdekes lakásokat? Szuper! Akkor hívd fel a hirdetőt és kérdezz meg mindent, ami Neked kizáró ok lehet! 

Ne bánkódj, ha kiderülnek a kedvezőtlen tulajdonságok, mert így legalább nem kell feleslegesen kimenned és szembesülnöd velük. Például, ha egy lakás a földszinten van, vagy a harmadikon lift nélkül, akkor ne csodálkozz, ha a valóságban is ott találod meg, mert a legtöbb tulajt kikészíti az a mondat, hogy “Kár, hogy nem egy liftes házban van, vagy az első emeleten.” Ezt tapasztalatból mondom. 

7. Ne nézz túl sokat!

Egyéni, hogy ki mennyit nézne, de 10 felett nem ajánlott! Hogy miért?
Mert mire a végére érsz addigra nem emlékszel az elsőre, de ami még rosszabb, lehet, hogy eladják azt, amelyik a legjobban tetszett. Ha az előbbiekben említett módon szűrted a hirdetéseket, akkor tudod, hogy a jelenleg piacon lévő lakásokat mind láttad, és amelyik átjutott a telefonos teszten is, az nagy eséllyel lehet tökéletes választás. Persze semmilyen kép, vagy 3D-s bejárás nem adja vissza azt az élményt, amit az igazi látogatás adhat, ezért a végső döntést, a helyszínen fogod tudni meghozni.

Hozzáadott érték

8. Pénz és sárm!

Vagyis pénz mindenképpen, de a sárm helyett inkább egy statikus, mérnök, szerető család, vagy egy barát javasolt ahhoz, hogy az életre szóló döntést nyugodt szívvel meg tudd hozni. Ha ingatlanos képviseli az eladót, akkor ő fogja mondani az ajánlattétel menetét. Ahány eladás annyi történet, de Magyarországon általában a pénzzel megerősített írásbeli szándéknyilatkozat a jellemző. Az ajánlott összeg 1-5%-a biztosíték/előleg/óvadék céljából szükséges a komolyság jelzését bizonyítva, és beleszámít a teljes vételárba. 

9. Milyen más költségek merülhetnek fel?

Megbízható ingatlanos

A kialkudott vételáron felül vevőként vagyonszerzési illeték és az ügyvéd díja amire számítanod kell. Az illeték általában a vételár 4%-a, de bizonyos esetekben van kedvezmény is. Ezt az alábbi linken tudod megnézni. Az adásvételi szerződést összeállító és lebonyolító ügyvéd díja általában 0.5 – 1% között van, valamint a 6600 Ft-os földhivatali eljárási díjat is Neked kell állnod, de ez a legkevesebb az összes közül.

Remélem ez a néhány gondolat segít leegyszerűsíteni a folyamatot, de ha kimaradt volna valami, akkor kérlek jelezd nekem e-mailben vagy telefonon!

Ha lakást keresel, vagy eladnál akkor is érdemes egyeztetnünk, mert biztosan tudok segíteni!