Hogyan várd a vevőt?

Tippek, melyekkel nagyobb eséllyel szeretnek bele a lakásodba!

Megvan a profi hirdetés? Szuper!
Ingatlanoson kívül magánszemély is érdeklődik? Még jobb!
Egyeztettél időpontot, de nem tudod hogy miként fogadd az érdeklődőt?

Akkor ez a néhány tanács Neked szól!


1. Alapos takarítás
Egyszerűnek vagy akár egyértelműnek is tűnhet, de sajnos többször tapasztaltam, hogy egy lakás nincs teljes körűen kitakarítva.
Itt nem pusztán csak egy porszívózásra gondolok, hanem egy alapos mindenre kiterjedő takarításra. Pókhálók eltüntetése mindenhonnan, ritkábban használt területek portalanítása, illetve a vizes helyiségekben a vízkőtelenítés és egyéb foltok eltüntetése csak néhány a sok apróság közül. Ha erre nincs időd, akkor érdemes takarítót fogadni, legalább egy alkalommal, mert az ő segítsége, akár milliókat is jelenthet Neked a végén.

2. Rendrakás

Szorosan összefügg az előzővel, de azért van különbség. Mindent, amit csak tudsz pakolj el a szekrénybe, vagy a tárolóba. Személyes fényképeket, száradó ruhákat, gyerekjátékokat, háziállatok tálját, illetve egyéb játékait és minden evőeszközt a konyhában. A vevő jobban el tudja képzelni saját magát egy letisztult, átlátható lakásban, mint egy személyes holmikkal teli zsúfolt otthonban. Arra a pár percre nem sok fáradtság nem igaz?

3. Szellőztetés, illatosítás
Tanácsos mutatás előtt kinyitni az ablakokat és ajtókat, hogy felfrissüljön a levegő. Az ember nem is gondolná, hogy amit megszokott, az egy frissen belépő embernek azonnal megcsaphatja az orrát (akár rossz értelemben is). A dohányzás, a sütés-főzés, illetve a háziállatok szaga sokszor oka lehet egy vásárlás meghiúsulásának. Ha megvolt a szellőztetés, akkor javasolt egy kellemes aromájú illatgyertyával, vagy nem túl intenzív illatosítóval befújni a lakást, hogy az első benyomás a lehető legkellemesebb legyen.

4. Háziállatok kérdése
Alapvetően semmi baj a kis kedvencekkel, de mutatás során nem szerencsés, ha ők vannak a főszerepben. Ha az érdeklődő állatbarát, akkor azért fogja elvonni a figyelmét, mert szeretné simogatni, megcsodálni, játszani vele. Rosszabb a helyzet, ha nem annyira kedveli az állatokat, mert akkor az állati és az étel szagok, az ágyon hagyott szőrök vagy a “nyálas fogadtatás” negatív impulzusként érhetik, ráadásul elvonják a figyelmet a lakásról. Ha többen laktok otthon, akkor érdemes valakinek a kutyá(ka)t elvinni sétálni, míg a megtekintés zajlik, illetve minden állati kiegészítőt háttérbe szorítani (szagok, játékok, kaják stb…)

5. Jogi felkészültség
Bárhogy is lesz a megállapodás (ingatlanossal vagy nélküle), a tulajdoni lapra mindenképp szükséged lesz. Hogy miért? Mert minden fontos információ megtalálható rajta, és szerencsésebb, ha Te kéred le előbb, mint a leendő vevő. A helyrajzi szám olyan, mint autónak a rendszám, és az egyik legfontosabb adata a lakásnak, de ajánlott pontosan feltüntetni a négyzetmétert és a szobaszámot is a hirdetésben. Többször tapasztaltam, hogy a Tulajdonos meglepődött, hogy milyen korábbi hitel, haszonélvezeti jog, vagy éppen közös költség tartozás van a tulajdoni lapján. Jobb ezeket előre tisztázni a későbbi félreértések elkerülése végett.

6.  Energetika tanúsítvány

Erre mindenképpen szükség lesz az adásvételi szerződésnél, de a jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a meglétén kívül más befolyásoló ténye nem lesz, hiszen egy otthont nem azért vesznek meg, mert CC-s vagy EE-s besorolású, hanem mert beleszerettek, vagy látnak benne fantáziát. Jó, ha időben beszerzed, de ha nincs kontaktod keress meg és segítek ebben is!

7. Dokumentumok

A tulajdoni lapon kívül két fontos irattal kell még tisztában  lenned a mutatás előtt. Ezek a társasház alapító okirat és a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ). Az esetek többségében általános rendelkezések találhatók ezekben, de érdemes átnézni, hogy nincs-e benne a vevő szempontjából is fontos információ. Elővásárlási jogról, a rövid távú kiadásról és egyéb tudnivalókról itt találhatsz részletes leírást. Tulajdonosként bármikor elkérhető díjmentesen a közös képviselőtől, akár digitálisan akár kinyomtatva.

8. Ne tukmáld, de ne is legyél flegma!

Ha úgy döntöttél, hogy nem bízol meg ingatlanost, akkor tudnod kell, hogy az egyik legfontosabb részt, a tárgyalást is Neked kell csinálnod. Nem fog úgy sikerülni, mintha profi csinálná, de ettől függetlenül javulhatnak az esélyeid, ha figyelsz néhány apróságra. Például ne dicsérd agyba-főbe, mert az rögtön gyanús lesz. Próbálj tényszerűen mondani dolgokat, és az előnyös oldalát megmutatni az otthonodnak.

Ha valami viszont fontos negatívum (pl. beázás, repedés), akkor azzal kapcsolatban is minden tudnivalót érdemes átbeszélni. Korrektebb és később sem ütheted meg a bokád, hogy eltitkoltál valamit. Az sem túl szerencsés, ha állandóan azt mondod, hogy ezt a lakást ezren nézik, és mindegy, hogy ki veszi meg. Jobb, ha a vevő beleéli magát, hogy abban a pár percben vele foglalkozol. Hagyd, hogy beleszeressen a lakásodba! 

+1 jó tanács
Akkor is érvényesek ezek a pontok, ha már megbíztál közvetítőt, akkor viszont hagyd, hogy ő beszéljen! A szakember tudja, hogy mit miért mond, és csak akkor szólj bele a munkájába, ha kérdez, mert egy-egy szerencsétlen elszóláson az eladás múlhat! Egy megbízható ingatlanos azonnal visszajelez a mutatás után, így nem kell aggódnod, ha Te kevesebb figyelmet kapsz a mutatás perceiben. Ha minden tanácsot megfogadsz, akkor sokkal nagyobb eséllyel találod meg a lakásod vevőjét!

Ha mindent megpróbáltál, de még nem sikerült eladni, akkor keress meg, és beszéljük át a részleteket!