Hogyan tudom eladni a lakást, ha éppen válófélben vagyok?

Néhány jó tanács a lakáseladáshoz, ha ketten vagytok tulajdonosok, de nem közösen szeretnétek folytatni az életeteket.

Ha az élet úgy hozta, hogy nincs más megoldás, akkor számos fontos dolgot le kell tisztázni, mielőtt meghirdetésre kerülne az ingatlan. Sajnos nincs recept, amely minden helyzetre tuti megoldást kínálna, de ha az alábbi lényeges lépéseket szem előtt tartod, akkor talán könnyebben és gyorsabban lehet vége a “rémálomnak”.

Számos ilyen helyzettel találkoztam már, és tudom, hogy nem az én dolgom megoldani a magánéleti problémákat. Ugyanakkor az eddig szerzett tapasztalataim jó példát adhatnak olyanoknak, akik kénytelenek most átélni a nehezebb időszakot, és megelőzhetik a “csúnyább” konfliktusokat.

1. Legalább semleges viszony kialakítása

Bizonyos esetekben a legnehezebb feladat lehet lelkileg kibírni, hogy azzal az emberrel kell egy levegőt szívni, akit a hátad közepére sem kívánsz. Megértem, de próbálj meg legalább egy semleges viszonyt megtartani ebben a témában, ugyanis a személyeskedés és a sárdobálás többet árt, mint használ. Ideális esetben az a legjobb, ha (a helyzethez képest) normális viszonyban maradtok, és telefonon vagy személyesen meg tudtok mindent beszélni. Pereskedés nélkül a “leghivatalosabb” módja, ha e-mailben kommunikáltok és (természetesen előre egyeztetve) az ügyvédeknek is csatoljátok a beszélgetést. Nyilván nem ez a cél, de ha nem maradt más opció, akkor jó, ha a folyamatot mindenki látja és megvan írásban is.

Mindenkinek megfelelő megegyezés

2. Lehetséges alternatívák

Mielőtt eladásra kínálnád/kínálnátok érdemes közös nevezőre jutni azzal kapcsolatban, hogy valóban nincs más választás. Ha egyikőtök meg tudja vásárolni a másik tulajdonrészét (reális feltétekkel), akkor hamarabb pont kerülhet a sztori végére, mint gondolnád. Lehet, hogy szükség lesz a család vagy a barátok segítségére a házon belüli megegyezéshez, de még mindig jobb, mint hogy évekig a lakásban “álljon a pénz”, mindkét fél kárára.

3. Mi a legjobb a gyereknek?

Szubjektív véleményem szerint a 2. pontot felülírja az, ha gyerek/ek is elszenvedői a sajnálatos elválásnak. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy neki/k hosszú távon mi lehet a legjobb megoldás, még akkor is, ha a feleknek ez valamilyen áldozattal jár. Nem állítom, hogy mindenben engedni kell, de mivel nagy döntésről van szó, ezért valószínűleg olyan kompromisszumot is meg kell hozni, ami kívül esik a komfortzónán.

ingatlaneladás válás közben

4. Kommunikáció

Meghirdetés előtt mindenképpen érdemes megkérni egy szakembert (a pártatlanság érdekében mindkét fél 1-1-t), hogy becsülje fel az ingatlan értékét. Egy objektív vélemény segíthet a reális árazásban és a továbblépés tervezésében akkor is, ha a továbbiakban nem szeretnétek ingatlanossal együttműködni. Ha már nem találkoztok minden nap, akkor sokat számít, hogy folyamatosan tájékoztassa a lakást hirdető/mutató fél a másikat a fejleményekről, hogy ne az adásvételi előtt legyen kapkodás vagy kiakadás, hogy “nem is tudtam róla” stb… Ez nagyon fontos!

5. Rokonok és új partnerek kihagyása

Ha egyetértés született abban, hogy az eladás a lehető legjobb alternatíva mindenkinek, akkor semmiképp nem javaslom, hogy az érintetteken kívül bárki is beleszóljon az üzletbe. Általában ilyenkor a családban mindenki jobban tudja, hogy mit kéne csinálni, és lehet, hogy büszkeségből nem támogatnak abban, hogy bármiben is engedékeny legyél. Persze nem kell mindenkivel összeveszni itt sem, csupán tisztes távolságban tudni a szerető famíliát. Ezzel együtt nullára redukálnám az esetleges új partner beleszólási lehetőségeit ebben az ügyben (függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll fenn ez a helyzet), hiszen akarva-akaratlanul is több ellentétet válthat ki a puszta jelenléte is. Természetesen minden helyzet egyedi, és most a rosszabbik verziót vettem előtérbe, de ne felejtsd, hogy a tulajdoni lapon az a személy nincs rajta!

megbízható ingatlanos

6. Kell az ingatlanközvetítő!

A speciális helyzet profi odafigyelést igényel, ezért ennél a helyzetnél különösen ajánlom ingatlanértékesítési szakértő bevonását! Még abban az esetben is jobb, ha a felek jóban vannak egymással, ugyanis a helyzet kényességéből adódóan hatványozottan mérvadó a fontos információk pontos közlése. Egy felkészült szakember pontosan tudja, hogy mikor mit kell mondani, és sokkal olajozottabbá válnak, a korábban tortúrának tűnő folyamatok. Semleges, objektív, profi, megbízható és diszkrét. Sokan dolgoznak az ingatlanos szakmában olyanok, akik rendelkeznek ezekkel a képességekkel, de érdemes alaposan körbenézni, mielőtt leteszitek valaki mellett a voksotokat.

7. A legrosszabb választás

Sajnos van az a pont, amikor már semmilyen békítő szándék és jó szó nem elég. A legtöbb ügyvéd a bíróságon kívüli megegyezést javasolja idő- és költséghatékonyság miatt, de ha ez elképzelhetetlen, akkor csak a közös tulajdon megszüntetése a járható út. Mivel ez a része még speciálisabb, ezért javaslom ügyvéd felkeresését a részletek tisztázásával kapcsolatban.

ingatlanközvetítés válás közben

Az elmúlt évek alatt sajnos többféle helyzettel is találkoztam ebben a témában, és tudom, hogy nem lehet teljes körű képet adni azokról az indulatokról és érzésekről, melyek napi szinten mardossák az embert.

Ha hasonló cipőben jársz, keress meg, biztosan tudok segíteni!

Ha egyedül vágnál bele, akkor itt van néhány tipp a kezdéshez!

Ha pedig kíváncsi vagy egy egyedülálló anya történetére, akkor kattints ide!