Hogyan készüljek fel, ha el szeretném adni a lakásomat?

Ha már eldöntötted, hogy eladod a lakásodat, de nem tudod, hogyan indulj el.

Azoknak szól ez a cikk, akik nem szeretnének ingatlanost, de szeretnének felkészülten nekikezdeni az otthonuk eladásának. Egy profi üzletkötő munkájának mindössze 5-10 %-ot teszi ki egy professzionális hirdetés elkészítése, hiszen a hozzáadott érték nem ebben van, hanem az eladási folyamat közben, legfőképp az ártárgyaláson. Erről bővebben itt írtam.

Mielőtt bármennyit fizetnénk a hirdetés feladásáért különböző portálokon, érdemes pár dolgot megtenni előtte.

1.

A lakás helyrajzi száma és a tulajdoni lapja olyan, mint az autó rendszáma és a forgalmi engedélye. Érdemes lekérni a magyarorszag.hu oldalon, ha rendelkezel Ügyfélkapu azonosítóval, vagy az illetékes Földhivatalnál, mert az adásvételi napján nem kellemes szembesülni váratlan tartozásokkal, ismeretlen haszonélvezőkkel és tulajdonosokkal. Mindössze 1000 Ft, és minden fontos információ megtalálható rajta.

2.

Felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel, és mindent beszerezni, ha nincs meg. SZMSZ, társasház alapító okirat és egyéb általános tudnivalókat ajánlott megkérdezni minél előbb (pl. elővásárlási jog…). A komoly vevők első dolga, hogy felhívják a közös képviselőt, és jobb képben lenni a házban lévő esetleges tartozásokkal, jövőbeli felújításokkal és minden mással még előttük.

3.

Egy alapos takarítás és a felesleges holmik elpakolása jelentősen növeli az eladás esélyeit. Amerikában és Nyugat-Európában már általános jelenség a “home staging”, azaz a “lakás színpadra állítása”. Ennek már Magyarországon is egyre több művelője van, de a minimális helyrepofozás is kulcskérdés lehet.

4.

Reális árazás. Természetesen ez a legnehezebb, de ha szeretnél belátható időn belül túladni a legjobb áron, akkor érdemes felkeresni egy szakértőt, aki segíthet ebben. Ezen kívül csak az internet maradt, ahol a legnagyobb segítséget összehasonlításban az internet nyújtja. Vigyázzunk, hogy ott csak a kínálati árakat látjuk, melyek a legtöbb esetben nem egyeznek a valódi vételárral. 

Hirdetés elkészítése:

1. Profi fotók
Az emberek vizuálisan a legérzékenyebbek, ezért ez a legfontosabb. Érdemes nagy látószögű objektívvel fotózni, mert így lehet átadni a térérzetet a legjobban. A rendrakás után, természetes napfénynél, lehetőleg a sarokból fotózva készülnek a legjobb képek.

2. Alaprajz
Sok weboldal biztosít lehetőséget egy tájékoztató jellegű alaprajz könnyű elkészítésére. Én a floorplannert használom, de bármi megfelel, ami könnyen kezelhető. Legyen egyszerű és átlátható, legyenek rajta ablakok, ajtók, négyzetméterek és a helyiségek is. Ha át lehet alakítani, akkor tanácsos átalakítási tervet is készíteni.

3. Leírás
Ha túl hosszú az a baj, ha túl rövid az a baj, ha túl részletes az a baj, ha nincs benne semmi az a baj. A tapasztalatom az, hogy legyen lényegre törő és egyedi, mert az jobban felkelti az érdeklődést. Példák:
– tényszerű: műszaki állapot, környék, tömegközlekedés, stb…
– ajánlás: kinek ajánlanád, ki lehet a célcsoport és miért (ha jó helyen van és felújítandó, akkor pl. a befektetőnek jó lehet)
– megszólító: a lakás mesél magáról E/1 személyben, 
– meghökkentő: miért ne vegye meg, amit pozitív köntösben fogalmazol meg (pl. nem jó választás azoknak, akik a kertvárosi környéket szeretik, mert annyira közel van a Keleti pályaudvarhoz stb…)

4. Online hirdetés
A tapasztalatok változóak, de arányait tekintve a legtöbb komoly vevő az ingatlan.com-ról és a Facebook Marketplace-ről érkezik, de nincs vesztenivaló, ha a Jófogásra, vagy az Otthontérképre is felkerül. Különböző csomagok közül lehet válogatni, melyek kiemelés mértéke szerint más-más összegbe kerülnek.

Ezek után nincs más hátra, mint 

  • várni a telefonokat (az első pár napban 40-50 ingatlanos megkeresése garantált),
  • megszűrni az ügyfeleket, hogy potenciális vevő jöjjön megnézni, 
  • rugalmasan egyeztetni vele a mutatást, 
  • profin megvédeni a legjobb árat
  • ha megvan a megegyezés, akkor kicsit izgulni az adásvételi aláírásáig
  • kicsit megnyugodni és készülni a költözésre, (feltéve, ha van már hova)

Ha sikerül eladni egyedül a legjobb áron, akkor gratulálok és várlak kollégának, hiszen ilyen képességekkel, a legjobb helyen tudnád kamatoztatni a tudásod és a havi keresetedet is!

Ha hosszú ideje (min. 3-4 hét) nem történik semmi és tanácstalan vagy, akkor keress bátran!