Milyen az eredményes kapcsolat ingatlanközvetítő és eladó között?

A lényeges információ átadása rendkívül fontos az ingatlaneladás során, ezért összegyűjtöttem néhány tippet, ami segíthet abban, hogy ne érezd magad kirekesztve a folyamatból.

Jó esetben az ingatlanértékesítési szakértő tudja a dolgát, és Neked csak hátradőlve kell ülnöd, de a jelenlegi piacon nem kizárt az sem, hogy olyan “szakiba” botlasz, aki hírből sem ismeri a kapcsolattartást.

Egyáltalán mennyit kell tudnia a lakástulajdonosnak a folyamatról?
Milyen információkra van szükséged, amikor értékesítés alatt van az ingatlanod?
Miért fontos ez?

Tegyük fel, hogy van egy eladó lakásod, és úgy döntöttél, hogy megbízást adsz egy ingatlanközvetítőnek. Már az első találkozón számos következtetést lehet levonni a munkához való hozzáállásáról (függetlenül attól, hogy ajánlották, vagy a hirdetésedre jelentkezett). Erről bővebben itt írtam.

Megkötitek a szerződést, lefotózza és leméri a lakást, majd elköszön. Mikor jelentkezik legközelebb? Ő fog hívni, vagy Neked kell? Hogyan tovább?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt látom, hogy a legtöbb ingatlanos ezután szúrja el, mert az aláírt megbízási szerződéssel a hóna alatt elköszön, és utána nem hallani felőle semmit. Egy felkészült ingatlanközvetítő pontosan tudja, hogy a munka oroszlánrésze csak most kezdődik, ezért ha olyan ingatlanosod van, akinek már a nevére se nagyon emlékszel, jobb ha végleg elbúcsúztok egymástól.

Az emberek nagy részének fogalma sincs arról, hogy tulajdonképpen mit is csinál az ingatlanos, és van, hogy nem is igazán érdekli. “Itt a lakás, ennyi az ára, hozz vevőt aztán kész.”

Nyilván az eladás a lényeg, de ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor mindenki ezt csinálná. 

Mint mindenhol, az ördög itt is a részletekben rejlik. Az eladási folyamat során a kapcsolattartás például pont egy ilyen kardinális kérdés.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Sokan sokféleképpen dolgoznak (vagy éppen nem dolgoznak), ezért nem általánosítok, inkább leírom, hogy én mire szoktam figyelni, mert ha legalább ilyen kontaktban vagy a közvetítővel, akkor jó úton haladtok az eladás felé.

1. Megbízáskötés

A lakáseladás minden részletét átbeszéljük. Rossz kérdés nincs, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy ha valamit nem ért, nyugodtan kérdezzen rá, hiszen az a fontos, hogy minden fél értse a folyamatot. A részletek tisztázása közben tájékoztatlak, hogy hetente jelentkezem a fejleményekkel, akkor is, ha nincs konkrét érdeklődő. E-mailben mindenképpen küldöm a statisztikát, de telefonon is hívlak a helyzettől függően.

2. Elkészült hirdetés

Az aláírástól számított 24 órán belül (extrém esetben lehet picit több) elküldöm e-mailben az elkészült hirdetést. Ha valamit módosítani szeretnél rajta, akkor egyeztetünk, mert szeretném, hogy az otthonod méltóképpen legyen meghirdetve. 

3. Statisztika

Minden héten elküldöm a megtekintési statisztikát, hiszen nem csak nekem kell látnom a diagram alakulását, hanem Neked is. Napi szinten látszik, hogy mennyien kattintottak, és ebből hányan hívtak, így egy hét alatt elég egyértelmű, hogy merre alakul a grafikon állása.

4. Konkurens lakások

Fontos tisztában lenni azzal, hogy mely lakások lehetnek versenytársai a Tiédnek, mert ha a paraméterek ugyanazok, akkor az ár és az állapot lesz a döntő tényező. A vevők is látják ezeket, így egyértelmű, hogy ha két ugyanolyan lakás közül a Tiéd a drágább, akkor nem az fog hamarabb elkelni. Minden esetben van pro és kontra, ezért jó, ha Te is látod milyen hasonló lakások vannak a piacon.

5. Mutatás utáni visszajelzések

Minden megtekintés után telefonon adok visszajelzést, heti egyszer pedig írásban is összefoglalom, hogy kivel mi volt a tapasztalat. Rögtön kiderül, hogy ha egymástól függetlenül többen is ugyanazt jelzik vissza, akkor arra mindenképpen érdemes figyelmet fordítani. Vannak tényezők melyeket csak árban lehet megjeleníteni (pl. harmadik emelet lift nélkül), de van amin lehet változtatni (pl. ha nagy a rumli és rendet raksz).

6. Ármódosítás kérdése

Már az első megbeszélésen szoktam irányárat javasolni, de a “csúf igazság” nem igazán deríti jó kedvre a tulajdonosokat. Ha van időd, elkezdhetjük magasabb áron is, de ha a lakás másfél-két hete fent van, és potenciális vevő még a láthatáron sincs, akkor az árcsökkentést fogom tanácsolni. Természetesen ezt nem hasraütésszerűen, hanem átgondolt stratégia alapján, hogy tényleg a legjobb áron sikerüljön az eladás.

7. Fontos információk telefonon

Hívás, SMS, Viber, Messenger stb… Minden platformon elérhető vagyok, így könnyedén tudsz velem egyeztetni, ahogy csak kényelmes. Az értékesítésben az idő egy rendkívül fontos tényező, ezért általában mindig elérhető vagyok. Ha megbeszélésen vagy mutatáson vagyok, utána egyből visszahívlak.

Van tapasztalatod a témával kapcsolatban? Te még több visszajelzést vársz egy megbízható ingatlanostól? Netán ez már több a soknál?

Írd meg nekem, ha észrevételed van, akár a cikkel, akár a kapcsolattartással kapcsolatban!

Keress bátran az elérhetőségeim egyikén!

Minden lakás egyedi, ezért minden esetben átbeszéljük a folyamatot, de ez a minimum, hogy Te is megértsd az ingatlanpiac Rád eső alakulását.

További hasznos tippekért kattints ide!