Biztos, hogy eladod a lakásod?

Kérdések melyek megválaszolásával könnyebben eldöntheted, jó döntés-e az otthonod értékesítése.

Evidensnek tűnhet, hogy aki meghirdeti a lakását, az minden bizonnyal felkészült az eladásra és a továbblépésre. Az esetek egy részében azonban ez nincs mindig így.

Te tudod mit szeretnél?

Számos oka lehet annak, hogy megvételre kínálod az ingatlanodat, de mielőtt így döntesz jól gondold át, hogy ez-e a legjobb megoldás. Sok kellemetlen pillanattól kímélheted meg magadat, a vevődet és adott esetben az ingatlanosodat is.  

Ha az alábbi kérdésekre tudod a választ, akkor jó úton vagy afelé, hogy probléma nélkül megtörténjen a váltás. Ha bizonytalan vagy, akkor további tippeket találsz a cikk végén, melyek szintén segíthetnek!

1. Miért szeretnéd eladni a lakásod?

Minden tényezőt figyelembe véve gondold át, hogy miért merült fel, és mi lehet a következménye annak, ha az ingatlan már nem a Te tulajdonod. Több hely kell? Pénzre van szükséged? Közös tulajdon a volt pároddal és szeretnétek külön utakon folytatni? Túl sok a hitel? Különféle élethelyzetek különféle megoldásokat igényelnek, de ha meg tudod oldani értékesítés nélkül, akkor érdemes azt választani. Ez nagyon fontos, mert ha “csak megpróbálom, hátha lesz belőle valami” mentalitással kezdesz neki, akkor abból leginkább káosz és probléma lesz.

2. Nincsen más lehetőség?

Mindennek utánajártál? Minden követ megmozgattál? Minden lehetőséget számításba vettél? Ha nem látsz más kiutat, csak akkor kezdj el komolyan foglalkozni az eladással, hiszen Neked is könnyebb, ha a döntésed végleges. Hidd el, lesz még egy csomó döntési helyzet a folyamat során, képzeld el mi lenne akkor, ha még ebben sem vagy biztos.

3. Mi történik, ha irányáron jön egy vevő?

Abban a pillanatban, hogy éles a hirdetésed, benne van a pakliban az is, hogy csörren a telefon és jelentkezik valaki, aki mind árban, mind kiköltözésben elfogadja a feltételeidet. Ha jól átgondoltad a továbbiakat, akkor szuper hír, de ha nincs meg a forgatókönyv a továbblépésre, akkor mit teszel? Sajnos többször tapasztaltam már, hogy egy jó ajánlatot, azért nem fogadott el a Tulajdonos, mert nem volt tudatában a továbbiakkal. Váratlanul érte, pedig elvileg ő döntött így. Ha az első ajánlat a legjobb és még nem készültél fel, akkor mennyire fogod bánni, ha utána csak alacsonyabbakat kapsz? Több millió forint azért az túl nagy tanulópénz, nem?

4. Mi történik, ha sokkal kevesebbet ér a lakásod, mint gondoltad?

Van egy elképzelésed, megvan a matek, de a vevő csak nem akar jönni. Nézegeted a lakások hirdetéseit ahová költöznél, lehet, hogy már személyesen is megtetszett egyik-másik, de hiába, mert annak a megvásárlásához szükséged van a jelenlegi eladásához. Van terved arra is, ha nem jön össze annyi pénz, mint amennyi kellene? Egy vevő nem azt fogja nézni, hogy Neked mennyire van szükséged, ha talál olcsóbbat, jobb helyen, hiszen ő sem a saját pénztárcájának az ellensége. Az viszont Neked fontos, hogy mi lehet a realitás? Mondhatod, hogy csökkented az árat, de tudod, hogy meddig kell lejjebb menni? Se a túlárazott, se az áron aluli eladás nem visz előre, ezért ezzel kapcsolatban mindenképpen egy objektív megközelítést javasolnék, ami azt jelenti, hogy 3-4 ingatlanos véleményét meghallgatod. Hogy kinek higgy, ahhoz itt találsz segítséget.

5. Van még valaki, akinek beleszólása lehet az eladásba?

Te vagy a tulajdonos, vagy van még más is a tulajdoni lapon? Szülő, testvér, nagypapa, nagymama, férj vagy feleség mennyire van hatással Rád és a terveidre? Lehet, hogy látszólag nincs kockázat, de tapasztalatból tudom, hogy amikor éles a helyzet, akkor villantja ki a foga fehérjét az addig békés döntéshozó. Képzeld el, hogy jön valaki, akivel megegyeznél, de a tesód az utolsó pillanatban behúzza a kéziféket és nem írja alá az adásvételi szerződést. Mit éreznél, ha a vevő szemébe kellene nézned, és tudnád, hogy ezt csupán időben kellett volna átbeszélned a család többi tagjával, de nem tulajdonítottál neki kellő figyelmet? Rosszabb esetben, ha egy ingatlanközvetítő dolgozik az eladáson, és hoz egy érvényes ajánlatot, akkor jár a fizetség. Te viszont nem szívesen fizetnél, ha mégsem adjátok el, a tesó hibájából igaz?

Jó hír, hogy ha az előző kérdésekre tudtad a választ, akkor jó úton jársz a sikeres eladás felé! Ha eddig még nem jutottak eszedbe ezek a dolgok, de most szöget ütött a fejedbe néhány dolog, az egy jó kezdet! Ha pedig szükség lenne egy kis iránymutatásra, akkor a további sorok lehetnek a segítségedre!

1. Ne csapd be magad!

Bármi is az eladásod oka, legalább magadnak ne hazudj! Számold össze a megtakarításod, egyeztess a bankoddal a hitellel kapcsolatban, beszélj át minden részletet a rokonokkal. Van, amikor úgy tűnhet helyes dolog lehet a szőnyeg alá söpörni a gondokat, de ez most biztos nem az a helyzet. Az adásvételi szerződés megkötése közelében biztos, hogy ki fognak derülni azok a dolgok, amelyekre az elején nem fektettél hangsúlyt és ez akár az eladásba is kerülhet. Hidd el nem éri meg!

2. Hallgass az ingatlanosra!

Egy külön cikkben már kitértem arra, hogy a megfelelő szakember többszörösen megtérül, hiszen a hozzáadott érték nem csupán az, hogy felrak egy hirdetést a netre.

Mielőtt meghirdeted mindenképpen javaslom, hogy beszéld át a helyzetedet egy ingatlanközvetítővel. Egy átgondolt értékesítési stratégia, egy profi hirdetés, és a jó árazás elsősorban Neked fog megtérülni! (Ha engem keresel meg, akkor az állapotfelmérés ingyenes!)

3. Figyeld az aktuális híreket/történéseket!

Persze ha szakértő foglalkozik az értékesítéssel, akkor jó esetben ő tájékoztat a fejleményekről, de ha egyedül állsz neki, akkor ajánlott képben lenni néhány dologgal. Érdemes tisztában lenned például a lakásod előnyeivel és hátrányaival, a versenytársaival, az aktuális piaci helyzettel, és azokkal a jogszabályokkal, melyek érinthetnek.

4. Ne halogass!

Végül, de nem utolsó sorban, ne hagyj mindent az utolsó pillanatra! A szükséges dokumentumok beszerzése, a kellő utánajárás időigényes, és nem tanácsos legyinteni ezekre a dolgokra. Murphy törvénye, hogy ha közelít a határidő, akkor nem lesz ez, nem elérhető az, nem megoldható amaz, és könnyen szétcsúszhat az üzlet. 

Remélem segített ez a rövid cikk, és zökkenőmentesen meg tudod ugrani a váltást!

További ingyenes tanácsokért böngéssz az oldalamon!

Ha valami kimaradt volna, vagy további kérdések merültek fel Benned a témával kapcsolatban, akkor keress bátran!